• Dansk
  • Svenska
  • Norsk
Skandinaviens
Cuba Specialist

Praktisk information inför Kuba-resan

Fakta om Kuba

Officiellt namn: Republica de Cuba
Huvudstad: Havana (La Habana)
Invånare: 11.394.043 (2007)
Areal, km2: 110860
Språk: Spanska
Styre: Socialistisk republik 
Nationalsång: La Bayamesa
Valuta: Cuban Peso, CUP 
Tidsskillnad: GMT - 5, Kuba 5 eller 6 timmar efter Sverige, beroende på sommartid.
Visum: Som turist kräver besöket ett turistvisum. Visum till Kuba får du ordnat hos oss.
Berömt för: Cigarrer, rom, Fidel Castro, salsa, gamle amerikanska bilar
Viktigaste badplatserna: Cayo Coco, Cayo Largo, Varadero, Playa Ancon
Elektricitet: 110 volt, så en adapter krävs
Sevärdheter: Che Guevaras mausoleum, Escambray Mountains Revolution Museum, Viñalesdalen, Guantanamo-basen och mycket mer

Prisnivå

  • Öl eller läsk på ett kafé kostar ca 25 SEK.
  • En Mojito ca 30 SEK.
  • En pizza från gatan kostar ca 9 SEK.

Diverse fakta om Kuba

Historia

Åren efter spanjorerna kom till Kuba blev en stor del av den ursprungliga befolkningen utrotat och miljoner av slavar blev hämtade från Afrika. Slavarna var anledningen till att sockret var Kubas största inkomstkälla under många år. Kriget mot Spanien för ett oberoende Kuba började år 1868 och slutade i slutet av 1800-talet med ingripande av USA. År 1959 startade den dåvarande advokaten Fidel Castro den kubanska revolutionen, för att förhindra att den dåvarande regeringen skulle ”sälja” landet till amerikanerna. Kubanerna har genom åren gått igenom mycket och har fortsatt ha många problem att tampas med.
Vaccin: Vaccinationer är inte obligatoriskt men vaccination mot hepatit och stelkramp rekommenderas som i resten av världen. Situationen kan ändra sig och därför rekommenderar vi att du tar kontakt med din läkare i god tid innan avresan för att få information om de senaste uppdateringarna.


Försäkring VIKTIG INFORMATION

Som alltid när du reser utanför Europa är det viktigt att ha en reseförsäkring. Numera ställer de kubanska myndigheterna krav på att alla besökande på Kuba MÅSTE ha skaffat en giltig reseförsäkring från ett godkänt försäkringsbolag. Detta betyder att vid ankomst till Kuba måste du kunna visa ett giltigt reseförsäkringsbevis på engelska.
Vi ber alla våra gäster till Kuba om att ta detta nya krav på allvar och se till att ha en godkänd försäkring och dokumentation på engelska. Försäkringsbolagen är skyldiga att utfärda sådana bevis, även om reseförsäkringen är en del av en husförsäkring eller via ett kreditkort. Svane Reiser kan inte hållas ansvariga för problem som uppstår till följd av att detta krav inte är följt.

Transport

Kuba är perfekt för att resa runt på egen hand. Det mest populära sättet att komma runt på ön är i en hyrbil. Det är ett flexibelt ressätt och du har möjlighet att uppleva ställen som inte kan nås med offentlig transport.

Bil

Om ni har en hyrbil så bör du undvika att köra på kvällen. Gatorna på Kuba är dåligt upplysta och cyklister, fotgängare och hästar befinner sig i vägbanan dygnet runt. Skyltningen kan vara dålig men kubanerna är generellt sett väldigt vänliga och hjälper dig gärna. Det är inte någon mer kriminalitet eller övergrepp på vägarna på Kuba än det är hemma och Kuba är ansett som ett av de allra tryggaste länderna i Latinamerika att befinna sig i, då kubanerna värdesätter sina turister högt. Man måste vara 21 år gammal för att få köra bil på Kuba och självklart ett giltigt körkort.

Buss

För de som själva önskar att planlägga sin rundtur på Kuba kan buss vara ett transportalternativ. Viazul är ett bussföretag med högre komfort än andra bussar på Kuba. Bussen har luftkonditionering och då det ofta är lite för effektiva rekommenderas det att man har en tröja på bussen. Det är flera avgångar dagligen till de största städerna och det är ett väldigt bra sätt att resa på. Man kan köpa biljetter på nätet eller lokalt i flera städer på Kuba och på bussterminaler. Det är möjligt att köpa läsk, öl eller vatten ombord på bussarna.

Flyg och tåg

Man kan också ta ett tåg eller flyg när man ska förflytta sig längre avstånd. Tågen kör men de är inte så pålitliga så vi rekommenderar absolut att flyga.

Taxi och cocos

I städerna är möjligheterna goda för att bli transporterad runt i taxi. I Havana och andra stora städer är det flera taxibolag som antingen kör via taxameter eller avtalar pris innan. Taxi-vagnar är också ett bra men dyrt alternativ. Små ”cocos” (kokosnötter) är också ett bra och prisvärt alternativ. Det är Kubas svar på Asiens tuk-tuks.

Klimat

Kubas läge gör att ön är bra att besöka året om. Vinden från havet når in över alla delar av ön. Den värsta värmen är bortblåst och klimatet är mer behagligt än i andra tropiska områden. Klimatet i den sydöstliga delen av Kuba är märkbart varmare än i nordväst, annars är temperaturskillnaderna generellt små över hela ön. Det är ca 325 soldagar om året med en genomsnittstemperatur på 25° C. Juli är den varmaste månaden och januari är lite kyligare med temperaturer runt 21° C.

På Kuba skiftar årstiderna först och främst mellan torrperiod och regnperiod. Torrperioden sträcker sig från november till april. Det är också regn under denna period men betydligt mindre än under regnperioden som varar från maj till oktober. Augusti är den torraste månaden. Under sommarmånaderna är det vanligt med våldsamma skyfall med åska sent på eftermiddagen. Cykloner som är väldigt vanliga i Karibien drabbar ibland Kuba. De mest utsatta månaderna är augusti, september och oktober.

Praktisk information

Avstånd vid ankomst

Det tar en halvtimme att köra från Havana flygplats till Havana stad och ca 25 min att köra från Varadero flygplats till Varadero stad.

Valuta

Den lokala valutan är kubanska pesos-CUP. US Dollar er ikke at rekomendere, best at utbyta til Euro.

Var uppmärksam på att kreditkort som American Express eller Diners Club utställt av amerikanska banker inte kan användas. Kun VISA och Mastercard som inte är utställt av en amerikansk bank kan användas. De flesta bankerna accepterar VISA och Mastercard så det är inte några problem att ta ut pengar.

Lokal valuta kan också tas ut i bankerna med kreditkort. De tar ut en avgift på 11% när kortet används till betalning eller till att ta ut kontanter.

Euro är den bästa valutan att ta med (du får den bästa kursen). Euro kan växlas till lokal valuta på flygplatsen. På många ställen (huvudsakligen på banker) kan man också växla från svenske kronor till Kubanske pesos.

Kreditkort är bra att använda till små betalningar på hotell eller restauranger, då små mängder, som alla korten beskattas med, är på ca 11%.
Bankens öppettider är måndag-fredag 08.30-12.00 och 13.30 - 15.00, lördag 08.30-10.30.

Shopping

Souvenirer man bör ta med hem är rom, musikinstrument, traditionella kubanska dockor, cigarrer och hantverk. Under de senaste åren har det kommit flera marknader med allt från souvenirer till mat. Köpcentrumen är öppna vardagar kl. 10-18. På söndagar är butikerna ofta stängda men några souvenirbutiker och butiker i turistområdena är lyckligt nog öppna.

Bekräftelse av flygresor

Du behöver inte bekräfta biljetterna, men det kan vara en bra idé att undersöka om det blivit tidsändringar. Be personalen på hotellet om hjälp med detta.

Tidsskillnad

Det är sex timmars tidskillnad mellan Sverige och Kuba.

Vatten

Vi rekommenderar att du köper vatten på flaska.

El

110V (220V få ställen). Adapter är nödvändigt - pluggar med platt uttag används överallt.
Språk: Det officiella språket är spanska. På hotell, biluthyrningsbolag och liknande talas också engelska. Förut lärde de sig ryska som andraspråk men idag har det tagits över av engelska. Det kan vara en bra idé att lära sig några ord spanska om du vill ha kontakt med lokalbefolkningen.

Styreform

Socialistisk republik lett av president Miguel Díaz-Canel?

Religion

Den dominerande religionen på Kuba är katolicism och afro-kubanska religioner.

Restauranter och uteliv

Det kubanska köket är en blandning av spansk och afrikansk mat. Det kubanska köket är baserat på tunga råvaror som rejäla kött- och bönrätter, omeletter och massor av ris. Dessutom kan vi rekommendera skaldjur, speciellt den kubanska hummern är en specialitet. Man dricker först och främst vatten och öl till maten men på de flesta hotell och större restauranger kan du också få rött eller vitt vin.

Den berömda kubanska romen är av hög kvalitet och är ett måste när du är på Kuba. Den dricks antingen ren eller blandat med diverse blanddrycker.

Prisnivån

Prisnivån i de större städerna är mycket billigare än i Sverige. En måltid kostar ca 10-15 CUP. När du är i utkanten av turistområdena är prisnivån betydligt lägre. Dricks är uppskattat men inte obligatoriskt, ca 10% på restauranger och hotell.

Dans och musik

Salsa- och mamborytmer hörs överallt på Kuba och detta förstärker intrycket av den kubanska livsglädjen. Det var de afrikanska slavarna som först förde rytmen och dansen till Kuba och som därefter blandades med den spanska gitarren. Musiken och dansen är en stor del av det kubanska livet och man upplever den sprudlande musiken och dansen överallt.

bubble